Ford ska utveckla ”känsliga” bilar

Ford Sync 3 empatiska bilar

En bil som känner av ditt humör – och ändrar sina inställningar efter det.
Det är vad Ford håller på att utveckla för framtiden.
Men redan i sommar kan man för första gången få en fingervisning av vad som komma skall.

 

Pressmeddelande från Ford

Röststyrning är i dag vardagsmat i bilar, och inom fem år förväntas det finnas i 90 procent av nybilarna. Därför är Fords utvecklare redan inne på nästa steg: att utveckla bilar med empati. I framtiden ska bilen känna av såväl tonläge som ansiktsuttryck för att anpassa sådant som musik och innerbelysning efter förarens humör och sinnesstämning.

2022 förväntas nästan 90 procent av alla nya bilar erbjuda röststyrning av något slag, enligt analytiker på det amerikanska analysföretaget IHS Markit. Men systemen skulle i framtiden även kunna lära sig vilken musik vi tycker om att lyssna på när vi är stressade och när vi helt enkelt bara vill ha det tyst. Även interiörbelysningen skulle kunna anpassas efter vår sinnesstämning.
– Vi är på god väg att utveckla en empatisk bil som kan muntra upp dig eller ge dig råd när du behöver det, hålla undan alla onödiga problem när du är stressad, påminna dig om födelsedagar och hålla dig alert under långkörningar, säger Fatima Vital, chef för Marketing Automotive på Nuance Communications som hjälper Ford att utveckla röststyrning av infotainmentsystemet SYNC.

Molnbaserad röststyrning störst

Tre av fyra nya bilar 2022 förväntas ha en molnbaserad röstigenkänning, och framtida system förutspås att utvecklas till personliga assistenter som bokar om möten och beställer hämtmat när föraren fastnar i trafiken.
Redan i sommar kommer Fordbilar med SYNC 3 kunna koppla upp sig mot Amazons virtuella assistent Alexa, med stöd för 23 olika språk, inklusive svenska.
– Röstkommandon som ”jag är hungrig” eller ”jag vill ha kaffe” gör att SYNC 3 redan tangerar att vara en personlig assistent, säger Marieke Sauer, röststyrningsingenjör på Ford Europa.
Fords infotainmentsystem SYNC 3 har sedan tidigare stöd för Apple CarPlay och Android Auto.

Vill ha sexa, dragkrok samt bakhjulsdrift – och har en fransk klassiker som drömbil.

Lämna en kommentar

RELATERADE Bilnyheter