Här är Opels nya suv – Grandland X

En trendig crossover i det glödheta kompakta segmentet.
Nu har Opel presenterat sin Grandland X.
Blir den tredje ”X-modellen” i tillverkarens modellflora.

 

Pressmeddelande från Opel
Rüsselsheim. Nya Opel Grandland X är sportig och lite äventyrlig i karaktären, har en robust och avspänd utstrålning och är inte minst laddad med modern teknik. Med gott om plats för fem passagerare och deras bagage blir den en tuff utmanare i den glödheta kompakta SUV-klassen. I detta segment har SUV-andelen ökat från sju procent 2010 till nästan 20 procent i dag. Opel Grandland X begår sin officiella världspremiär i höst på den internationella bilsalongen i Frankfurt (IAA) den 14-24 september.

Lite senare under hösten dyker nya Grandland X upp hos Opels återförsäljare som den tredje medlemmen i Opels X-familj. Den förenar sig då med sina syskon Crossland X och bästsäljaren Mokka X, som båda är cirka 20 centimeter kortare än Grandland X. Med den här nykomlingen utökar Opel sin produktportfölj i den populära kompaktklassen, där den blir den tredje modellen tillsammans med Astra och Zafira.

Många förarstöd- och komfortfunktioner

Grandland X erbjuder ett omfattande utbud av ultramoderna förarstöds- och komfortfunktioner: Adaptiv farthållare med fotgängardetektor och automatisk nödbromsning, Trötthetsvarnare, Avancerad Parkeringshjälp och 360-graders kamera är bara några av förarstödsfunktionerna, medan de komforthöjande funktionerna bland annat omfattar AGR-certifierade ergonomiska säten, uppvärmd ratt, eluppvärmda säten även bak och baklucka som öppnas med en fotviftning.

Som vanligt i en ny Opel kan förare och passagerare i Grandland X dra nytta av den senaste generationen IntelliLink-system för smidig uppkoppling och av den personliga serviceassistenten Opel OnStar, som nu erbjuder nya tjänster som bokning av hotellrum och letande efter parkeringsmöjligheter. Smarta telefoner kan laddas trådlöst via induktiv laddning och med Grandland X markerar Opel än en gång att man ligger i framkant när det gäller ljusteknik: AFL (Adaptive Forward Lighting) LED-strålkastare inkluderar bland annat dynamiskt kurvljus, automatisk helljusfunktion och dito nivåreglering och garanterar optimal belysning av vägen även när det är riktigt nattsvart ute.

Grandland X bjuder på säker körglädje året om och på alla underlag, speciellt när bilen är försedd med elektronisk Greppkontroll (tillval) och vinterdäck. Föraren kan välja mellan fem körlägen. Systemet anpassar sedan momentfördelningen automatiskt och efter behov till framhjulen, tillåter även hjulspinn om så är lämpligt och styr automatlådans växlingspunkter liksom gasrespons efter de förutsättningar som gäller.

Design med känsla för detaljer: Även en SUV kan vara elegant

Nya Opel Grandland X är 4 477 millimeter lång, 1 844 millimeter bred och 1 636 mm hög och förmedlar ur alla perspektiv en robust men ändå elegant SUV-utstrålning. I frontens markerade grill tronar Opel-blixten ovanför den rejäla hasplåten, medan de slimmade LED-strålkastarna optiskt ”breddar” bilen och bidrar till det stadiga intrycket. Motorhuvens ”Opel-veck” är typsikt för Opel designfilosofi ”skulpturalt artisteri möter tysk precision”.

Kombination av robust SUV-charm och eleganta linjer är särskilt tydlig i bilens profil. De kraftiga skulpterade hjulhusen och skyddspanelerna längs karossens underdel bidrar kraftigt till off road-framtoningen hos Grandland X. Tvåfärgad lackering (tillval) med taket i kontrasterande svart ger en extra touch av personalisering. Baktill är SUV-utstrålningen som mest påtaglig: Grandland X står stadigt och ”bredbent” på jorden, den kraftiga silverfärgade hasplåten har integrerade avgasrör på båda sidorna och ovanför den bidrar skyddspaneler och smala LED-bakljus till det breda intrycket.

Interiören i Grandland X utstrålar samma kvalitet som exteriören: instrumentpanelen och mittkonsolen med pekskärm är tydligt och prydligt utformade och vinklade mot föraren. Mittkonsolen har tre horisontella rader av kontroller för snabb och intuitiv åtkomst till infotainment, klimatkontroll och chassifunktioner. Interiörens högklassiga materialval bidrar till de åkandes känsla av välbefinnande och komfort, och den SUV-typiska förhöjda sittställningen bidrar till mycket god sikt och gör att det går lätt och smidigt att slinka in i och ut ur bilen. Dess långa axelavstånd, 2 675 millimeter, bidrar till att denna kompakt-SUV har gott om plats för fem personer och dessutom ett bagageutrymme med rejäl lastvolym; från 514 till maximalt 1 652 liter – Opel Grandland X kan därmed konkurrera med de rymligaste kombibilarna i kompaktklassen.

Vill ha sexa, dragkrok samt bakhjulsdrift – och har en fransk klassiker som drömbil.

Lämna en kommentar

RELATERADE Bilnyheter