Här är Skodas första elbil – Vision E

Skodas första eldrivna konceptbil.
Nu har det tjeckiska märket ryckt skynket av Vision E.
Men det kommer ta ytterligare tre år innan bilen sätts i produktion

 

Pressmeddelande från Skoda

  • Två elmotorer med 225 kW effekt (306 hk)
  • Räckvidd upp till 500 kilometer med kraftfulla litium jon-batterier och avancerad kraftregenerering.
  • Tredje steget i självkörande teknik
  • ŠKODAs senaste designspråk med kristalldesign
  • Elektriska drivlinor en central part i ŠKODA’s globala tillväxtstrategi
  • Redan 2025 beräknas var fjärde ny ŠKODA vara elektrifierad genom antingen laddhybrid eller ren eldrift

 

ŠKODA lägger grunden för framtidens elektriska mobilitet med konceptbilen VISION E. Utrustad med dubbla elmotorer, ett kraftfullt litium jon-batteri och nya smarta Simply Clever-lösningar tar ŠKODA med mer än 120 års historik klivet in i den elektrifierade världen redan om två år.
2020 lanseras första elbilen, 2025 kommer det finns fem helt eldrivna ŠKODA-modeller i modellprogrammet och samma år ska var fjärde såld bil vara elektrifierad som laddhybrid eller ren eldrift.

– Med konceptbilen VISION E presenterar vi ŠKODAs framtida designspråk och teknik. ŠKODA VISION E är företagets första helt eldrivna fordon som också uppfyller den tredje nivån för självkörande fordon, säger Bernhard Maier, CEO på ŠKODA.
– Med VISION E har vi tagit med typiska ŠKODA-detaljer till en helt ny eldriven modell. Vi kombinerar det nya designspråket med ett generöst kupéutrymme, innovativ teknik, de senaste förarassistans- och säkerhetssystemen och flera ”Simply Clever”-lösningar. Och allt det erbjuder vi tillsammans med en imponerande räckvidd.

Avancerad teknik i smart förpackning

ŠKODA VISION E är en förhandstitt av den serieproducerade elbilen som lanseras redan 2020. Konceptbilen baseras på Volkswagen-gruppens MEB-plattform och leverera genom sina två elmotorer maximalt 225 kW (306 hk). Det ger inte bara en imponerande acceleration och en toppfart om 180 km/h – tack vare effektiva och kraftfulla litium jon-batterier och intelligent energiåtervinning har VISION E upp till 500 kilometers räckvidd. Dessutom har nya VISION E teknik som uppfyller kraven för tredje nivån för självkörande bilar.
Ett avancerat styrsystem hanterar kraftfördelningen från elmotorerna som är monterade vid fram- respektive bakaxel, vilket därmed ger avancerad fyrhjulsdrift med blixtsnabb respons för maximal säkerhet, stabilitet och körgläldje.

Det vätskekylda batteriet är monterat i golvet mellan fram- och bakaxel för att både säkerställa maximal krocksäkerhet och optimal viktfördelning med låg tyngpunkt.
Batteriet kan laddas både trådlöst och med sladd. Den trådlösa laddningen görs genom induktion och innebär att bilen parkeras ovanför en laddplatta som enkelt och trådlöst laddar batteriet med maximalt 11 kW-laddkapacitet. Med konventionell laddkabel laddas batteriet betydligt snabbare, på bara 30 minuter fylls det till 80 procent.

VISION E – nästa steg i företagets designspråk

ŠKODA VISION E mäter 4,69 meter på längden, 1,92 meter på bredden och är 1,59 meter hög. Tack vare lång hjulbas – 2,85 meter – är överhängen fram och bak korta och kupén har gott om plats för såväl åkande och bagage – som alltid i en ŠKODA. Den framtidsorienterade bilen kombinerar en högre sittposition som i en SUV med en kombis praktiska lastutrymme tillsammans med en snygg sluttande taklinje som på en coupé.
– De senaste åren har ŠKODA skapat enastående konceptbilar som utvecklat företagets designspråk och som format framtida modeller. Nya ŠKODA VISION E visar nu nästa steg i utvecklingen och hur bilarna kommer att se ut i framtiden, säger Karl Neuhold, chef för exteriördesign.
Första konceptbilen med det nya designspråket var VISION D redan 2011, följt av VISION C 2016 och suv-konceptet VISION S som visades 2016.

ŠKODAs designspråk innebär harmoniska proportioner, detaljrika ytor, raka linjer och skarpa hörn för att skapa en karaktär av kraftfulla konturer mellan dynamik och känslor. Lampor har 3D- och med kristall-design som förstärker den tidlösa elegans med modern funktionalitet som är typisk för ŠKODA-bilar.

Fronten på VISION E domineras av den skarpt skurna huven och de breda LED-lamporna som löper över hela bilens bredd in i tunna triangulär strålkastare i båda ändar. Strålkastarna har Matrix LED-teknik som garanterar maximalt ljus för högsta säkerhet. Då VISION E är eldriven behövs inte heller någon konventionell grill för kylning.

Den sluttande taklinjen ger en coupé-likande känsla, men tack vare bra takhöjd är kupéutrymmena goda. Sidospeglarna är ersatta av kameror och de bakre sidodörrarna är både eldrivna och upphängda i bakkant. Det gör att det inte heller behövs någon B-stolpe och med båda sidodörrarna öppna är in- och ursteget extremt enkelt. Ännu enklare blir det då stolarna är elektriskt roterbara i 20 grader, som automatiskt vrider sig när dörren öppnas eller stängs.

Genom de stora glaspartierna är interiören både ljus och transperent. De raka och horisontella linjerna dominerar även interiören som har fyra individuella kroppsformare säten som förstärker den moderna känslan av bilen. Då det sitter elmotorer både fram och bak behövs inte heller någon konventionell kardantunnel, vilket ger ytterligare rymd i kupén.

Förutom den vanliga instrumenteringen, som i VISION E är helt digital, finns också skärmar för underhållning och hantering av bilens funktioner. På mittkonsolen finns bilens alla huvudfunktioner, men alla passagerare har också varsin pekskärm för att styra sin individuella underhållning. I dörrarna finns också ŠKODA phonebox som trådlöst laddar och speglar innehållet i telefonen direkt på den egna skärmen. Då VISION E dessutom är självkörande åker ratten automatiskt upp och frigör utrymme, samtidigt som föraren kan luta sig tillbaka.

Självkörande teknik

Nya VISION E är inte bara ŠKODAs startskott för en elektrisk framtid – det är också en demonstration av tekniken som kommer bli verklighet inom snart framtid: den självkörande.
– Konceptbilen ŠKODA VISION E uppfyller kraven för nivå tre för självkörande fordon, vilket innebär att den kan köra självständigt i trafikköer och på motorvägar genom autopiloten, den kan hålla sig i sin fil och göra undanmanövrar, köra om andra fordon, leta efter parkeringsplatser och köra både in och ut ur parkeringsplatser av sig själv, säger Christian Strube, chef för teknisk utveckling.

VISION E är också utrustad med ett flertal förarassistans- och säkerhetssystem som höjer såväl säkerhet som komfort och som redan finns tillgängliga i många ŠKODA-modeller i dag. I sin senaste generation i VISION E kan de däremot som Traffic Jam Assist automatiskt gasar och bromsar i kösituationer, autopilot kan på motorvägar både styra, bromsa och gasa automatiskt, parkerings-autopiloten som automatiskt letar upp lediga parkeringsplatser och leder in bilen dit samt den smarta parkeringsfunktionen som kommer ihåg och hittar förarens föredragna parkeringsplatser. Ett viktigt system inte minst för den induktiva och trådlösa laddningen, som kräver att bilen parkeras på en plats med laddplatta. Systemet lär sig snabbt var och hur föraren vill parkera, vilket gör att det bara krävs två manuella parkeringar för att bilen själv ska förstå hur den ska göra den tredje.

Assistanssystem i VISION E:
– Traffic Jam Assist som automatiskt tar över körningen i kösituationer
– Autopilot som tar över körningen på motorvägar
– Parkerings-autopilot som automatiskt letar efter och guidar bilen till lediga parkeringsplatser
– Parkeringsfunktionen med inlärningsförmåga som kommer ihåg och hittar förarens föredragna parkeringsplatser

Nytt i VISION E är också eye tracking som hela tiden övervakar förarens ögonrörelser. Det kamerabaserade systemet gör det möjligt att alltid visa informationen som krävs vid rätt tillfälle på rätt plats. Eyetracking kan också användas för att övervaka hur pigg föraren är och om tröttheten faller på kan trötthetsvarnaren aktiveras och rekommendera en paus.
I VISION E introduceras också hjärtsensor som mäter förarens puls och varnar om den faller till en farligt låg nivå. Då kan bilen dessutom automatiskt stanna vid vägkanten och larma efter hjälp via Emergency Call-funktionen som redan i dag är standard på nya ŠKODA-bilar.

En elektisk framtid, enligt ŠKODA

ŠKODA kommer att göra elektrisk mobilitet tillgänglig för alla, under veckans alla dagar. Därför utvecklas bilar från och med nu som både laddhybrider och som rena elbilar, självklart med egenskaper välkända för ŠKODA med användarvänliga bilar, prisvärda produkter och smarta funktioner.
– En lång räckvidd, enkel och smidig laddning och enastående kostnadseffektivetet gör den elektriska framtiden ”Simply Clever” – i självklart ŠKODA-manér, säger Bernhard Maier, CEO för ŠKODA.
Elektrisk mobilitet spelar en avgörande roll i företags globala tillväxtstrategi. Förutom de kommande laddhybriderna kommer ŠKODA också erbjuda fem helt eldrivna modeller redan år 2025. Från och med det året kommer också var fjärde ny ŠKODA världen över vara elektrifierad. De helt eldrivna modellerna kommer att finnas i flera olika storlekar och segment tillgängliga för flera olika kundgrupper.

ŠKODA är experter på att utveckla bilar för vardagen, bilar som är praktiskt användbara men också attraktiva, effektiva och smarta. Det är självklart egenskaper som spelar en stor roll i de innovativa koncepten som formar framtiden. Elektromobilitet enligt ŠKODA ger emissionsfri körning med högsta nivån av pålitlighet, användbarhet och prisvärdhet.

Laddhybrider från 2019, fem eldrivna bilar 2025

Flexibilitet är också en grundpelare för utvecklingen i kort och medellång sikt hos ŠKODA, och redan 2019 kommer företagets första laddhybrid att lanseras – då som nya ŠKODA SUPERB.
Det blir också företagets insteg i serieproduktionen av elektrifierade bilar, som senare kommer att växa ordentligt och laddhybrid-tekniken kommer att finnas tillgänglig i betydligt fler segment.
Samtidigt utvecklar ŠKODA själva sina helt eldrivna modeller. Redan 2020 lanseras den första helt eldrivna bilen och med Volkswagen-koncernens flexibla elbilsplattform MEB som bas skapas utrymmeseffektiva och prisvärda tvättäkta ŠKODA-modeller.

Självkörningens fem nivåer:
– Nivå 1: Assisterad körning såsom adaptiv farthållare som både håller hastighet och avstånd till framförvarande bil samt autobroms. Kravet är dock att föraren alltid ska hålla händerna på ratten.
– Nivå 2: halv-autonom körning där bilen automatiskt kan hålla sig inom sin fil, ta över såväl gas, broms som styrning i kösituationer. Dock inte vid svåra väderförhållanden.
– Nivå 3: här kan bilen ta över styrning helt och hållet på motorvägarna och samtidigt göra undanmanövrar och omkörningar, bromsa och gasa. I farliga situationer är dock föraren tvungen att ta över ratten inom en definierad tidsram. Från denna nivån kommunicerar också bilarna med varandra.
– Nivå 4: helt autonom körning som förväntas finnas tillgänglig inom ett par år. Här kan bilen under de flesta omständigheter köra sig själv och hantera svåra situationer på såväl landsvägar som i stadstrafik. Här ingår också uppkopplad infrastruktur med trafiksignaler som skapar gröna vågar och bilar som talar med varandra.
– Nivå 5: helt självkörande från punkt A till punkt B.

Framtidens vision: eldrift, självkörande teknik och digitalisering

Bilvärlden befinner sig i en av de största omställningarna någonsin. Fortfarande växer de traditionella fordonen, men stegvis öppnas nya marknader för eldrivna och uppkopplade fordon där connectivity, alternativa drivlinor, ren eldrift, bildelning och självkörande bilar kommer spela en avgörande roll. Inom alla dessa områden har ŠKODA accepterat utmaningen för att fortsätta göra individuell mobilitet tillgänglig för alla. Därför utvecklar ŠKODA bilar med laddhybrid-teknik och ren eldrift som kombinerar emmisionsfri körning med ŠKODA-typiska egenskaper. Med lång räckvidd, användarvänlig laddteknik och optimal ekonomieffektivitet blir den eldrivna framtiden mer ”Simply Clever” än någonsin. Dessutom kombineras alternativa drivlinor med en distinkt och känslofylld design tillsammans med generösa utrymmen, praktisk användarvänlighet och bra pris.

Redan från årsmodell 2018 är alla nya ŠKODA-bilar standardutrustade med ŠKODA Connect som kopplar upp bilen och ger tillgång till smarta tjänster som både underlättar billivet och gör det roligare. Navigationssystemen håller koll på trafiksituationen, passagerarna har blixtsnabb tillgång till underhållning genom LTE-nätet och bilen kan till och med larma efter hjälp automatiskt i händelse av en olycka.

Genom att introducera alternativa drivlinor kan den individuella mobiliteten fortsätta samtidigt som man avsevärt minskar bränsleförbrukningen och utsläppen från fordonstrafiken. Därför är också elektrifiering av fordonsflottan viktig och såväl laddhybrider och helt eldrivna bilar en stor del av utvecklingen i digitalisering, självkörande teknik och innovativa mobila tjänster.

Fram till i dag har helt eldrivna bilar begränsat vardagen och mångas upplevelser av eldrift har kantats av räckviddsångest. Med stora tekniska framsteg i batteri-tekniken går det att höja effektiveteten och kapaciteten i högvoltsbatterier, vilket gör ŠKODAs framtida elbilar möjliga. Att fortsätta sänka laddningstiderna gör också bilen mer användbar i såväl vardagen som på långresor.

Däremot är det en utmaning för samhället att hänga med i samma tempo som bilvärlden i utveckling av infrastrukturen. ŠKODA utvecklar sina eldrivna bilar för att både kunna laddas genom vanligt vägguttag hemmavid och vid publika laddstationer.

Tillsammans med BMW Group, Daimler AG och Ford Motor Company har Volkswagen Group gemensamt lagt grunden för ett Europa-nät av 400 ultrasnabba laddstationer. Genom högeffektiv likström med upp till 350 kW effekt ska laddstationerna ladda ännu snabbare än dagens stationer.
Redan i år ska 400 laddstationer byggas runt om i Europa och till 2020 ska antalet snabbladdningsstationer vara tusentals.

Att branscher, fordonsföretag och myndigheter nu samarbetar är också mycket viktigt för att vi ska nå en gemensam framtid med laddbara och emissionsfria fordon, bland annat genom att nå standard för laddkontakter och hitta ett betalsystem för laddstationer.

Utveckligen av ŠKODAS framtida elbilar görs samtidigt som den självkörande tekniken utvecklas. I framtiden kan föraren flytta över ansvaret för resan till deras bil och med absolut precision kommer bilen att kunna gasa, bromsa och styra själv – såväl som att skapa en detaljerad bild av omgivningen tack vare ett stort antal kameror och sensorer. Alla elbilar utvecklade av ŠKODA baserade på MED-plattformen kommer ha den tekniska basen med alla dessa tekniker integrerade och som kommer kunna användas både på medellång och lång sikt. 2030 beräknas cirka 15 procent av alla nya bilar som säljs globalt vara helt självkörande, men det kräver att lagstiftning och infrastruktur utvecklas i samma takt som bilarna.

Samtidigt sker utvecklingen inom digitaliseringen mycket snabbt. Genom ŠKODA Connect kan bilköpare redan i dag boka service för bilen, se position och aktuell status – och redan när SUPERB lanseras som laddhybrid 2019 utökas antalet tjänster.

Fakta ŠKODA VISION E

Utvecklad av ŠKODA men baserad på koncernens MEB-plattform framtagen för eldrivna fordon
› Två elmotorer med total effekt om 225 kW
› Fyrhjulsdrift
› Räckvidd upp till 500 km
› Toppfart om 180 km/h
› Induktiv (trådlös) laddning med maximal laddkapacitet om 11 kW
› Snabbladdning: 80 procent av batteriets kapacitet på 30 minuter

Nya förarassistanssystem:
› Traffic Jam Assist
› Autopilot för motorvägskörning
› Parkerings-autopilot
› Parkeringsassistent med inlärningsfunktion

Skärmar och manövrering:
› Digital HMI
› Geststyrning
› Röststyrning
› Eyetracking
› Trötthetsvarnare
› Pulsmätare

Dimensioner:
› 4 688 millimeter lång
› 1 924 millimeter bred
› 1 591 millimeter hög
› 2 871 millimeters hjulbas

Vill ha sexa, dragkrok samt bakhjulsdrift – och har en fransk klassiker som drömbil.

Lämna en kommentar

RELATERADE Bilnyheter