Många ”fultvättar” bilen hemma

Otillåtet, men vanligt förekommande.
Att tvätta bilen på garageuppfarten, så kallat ”fultvätta” är något många svenskar gör.
Det framgår av en ny studie KVD låtit göra.

Pressmeddelande från KVD

Var fjärde bilägare väljer att tvätta bilen hemma i garaget eller på uppfarten, trots att det kan vara skadligt, både för hälsan och för miljön. Det visar en Sifo-undersökning beställd av bilauktionsföretaget KVD.

Enligt undersökningen svarar 25 procent att de tvättar bilen hemma trots att rekommendationen är att tvätta i en tvättomat eller i en biltvätt. I tvättvattnet finns det miljöskadliga ämnen såsom olje- och bensinrester och giftiga tungmetaller som sedan rinner ut i naturen. Det förorenar både mark och vatten som i sin tur skadar djur och växter.

Flest fultvättare i Norrland

Undersökningen visar att den största andelen ”fultvättare” finns i övre Norrland, där 33 procent väljer att tvätta bilen hemma. Det kan jämföras med Stockholmarna som är bäst i landet, med 17 procent. I Göteborg är det 22 procent och i Malmö är det 26 procent som tvättar bilen hemma.
– Det handlar förmodligen om en gammal vana att tvätta bilen hemma, långt till närmsta biltvätt eller att man kan spara några kronor. Många tänker nog inte på att det kan vara direkt skadligt mot människor, framförallt barn som är extra känsliga mot miljöfarliga ämnen. Tvättomater och biltvättar har ett särskilt avlopp som renar vattnet så att inte miljöfarliga ämnen släpps ut i naturen. I många kommuner är det till och med förbjudet att tvätta bilen på gatan, kommenterar Benny Karlsson, marknadschef på KVD.

I samma undersökning uppger 36 procent att de tvättar bilen utvändigt en gång per månad och nästan två av tre väljer att tvätta på ett miljövänligare sätt, dvs i tvättautomat på bensinmackar (35 procent), manuell tvätt på bensinmackar (18 procent) eller att lämna in bilen på biltvätt (12 procent). 19 procent svarade att bilen rengörs invändigt en gång per månad.
– Att tvätta bilen själv på uppfarten eller i garaget är inte bara dåligt för miljön. Om du gör fel, som många gör, så kan det skada din bil vilket påverkar värdet när du ska sälja den. Ett vanligt fel är att tvätta bilen med smutsiga svampar som repar lacken, ett annat är att inte använda vax som skyddar lacken och ett tredje är att stå för nära med högtryckstvätten, vilket också kan skada lacken, kommenterar Benny Karlsson, marknadschef på KVD.
Männen tvättar bilen oftare än kvinnorna, både när det gäller den utvändiga som den invända tvättningen. Av männen uppger 40 procent att de tvättar bilen utvändigt en gång per månad mot 33 procent av kvinnorna. När det kommer till den invändiga rengöringen blir gapet större, 24 procent mot 14 procent.

Vill ha sexa, dragkrok samt bakhjulsdrift – och har en fransk klassiker som drömbil.

Lämna en kommentar

RELATERADE Bilnyheter