Många kan tänka sig att dela sin bil med andra

Delningsekonomin är på väg framåt.
Allt fler kan tänka sig att dela bilen med andra – det framgår av en ny Sifo-undersökning.
Men trots vissa fördelar – det finns många fallgropar med att dela.

 

Pressmeddelande från KVD

Var femte svensk är öppen för att dela sin bil med andra. De kan både tänka sig att samäga sin bil med någon annan utanför hushållet liksom hyra ut sin bil. Det visar en Sifo-undersökning beställd av bilauktionssajten KVD.

Enligt undersökningen säger 24 procent att de kan tänka sig att äga en bil tillsammans med någon utanför familjen, nära vän eller en granne eller att de i dagsläget redan gör det. Kvinnor är något mer positiva än männen. Av kvinnorna säger 28 procent ja mot 22 procent av männen. 12 procent uppger att de inte vet. I samma undersökning uppger även 22 procent att de är positiva till att hyra ut sin privata bil till andra.
– Intresset för den så kallade delningsekonomin är stort även när det gäller bilen. Fördelarna är många som lägre kostnader när bilen delas med flera, färre bilar på vägarna vilket i längden ger mindre köer och bättre miljö. Det är dock viktigt att komma ihåg att samäga en bil ställer höga krav och har många fallgropar. Det krävs samförstånd och tydlighet, gärna i avtalsform, om vad som gäller kring nyttjandet, underhåll och vad som händer om någon orsakar en skada mm, kommenterar Benny Karlsson, marknadschef på KVD.

Svaranden i storstäderna är mer positiva till att samäga sin bil. Där säger 29 procent att de kan tänka sig att dela ägandet av bilen. I övriga delar av landet är motsvarade siffra 22 procent. I Malmö är man mest positiv till att äga bilen tillsammans.
– En förutsättning för att ett samägande ska fungera är att parterna inte har behov av sin bil dagligen, för att till exempel ta sig till och från arbetet, eller att de inte bor för långt ifrån varandra. Därför är det vanligare med samägande i storstäder där kommunikationerna är bra och fler bor nära varandra, kommenterar Benny Karlsson, marknadschef på KVD.

Om undersökningen Undersökningen genomfördes i TNS Sifos webbpanel under perioden 14–17 mars 2017. Totalt intervjuades 1103 personer i åldern 15-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Vill ha sexa, dragkrok samt bakhjulsdrift – och har en fransk klassiker som drömbil.

Lämna en kommentar

RELATERADE Bilnyheter