Mitsubishis nya suv – Eclipse Cross

En ny kompakt och sportig crossover.
Mitsubishi visar upp Eclipse Cross i Genève.
Enligt tillverkaren innebär modellen en ändring och ny inriktning för märket.

 

Pressmeddelande från Mitsubishi

Bilsalongen i Genève 2017 markerar en vändpunkt för Mitsubishi Motors i och med världspremiären av den helt nya kompakta suven Mitsubishi Eclipse Cross – den första i en ny generation av modeller.

Eclipse Cross som kommer att bredda Mitsubishi Motors modellprogram, vid sidan av ASX och Outlander, innebär en helt ny inriktning för varumärket, som bygger på följande egenskaper;

 • Design
 • Japansk kvalité och yrkesskicklighet
 • Kördynamik
 • Smart utformning
 • Innovativa funktioner
 • Eclipse Cross är en snyggt designad SUV-kupé med utmärkta köregenskaper, samtidigt som den är fullmatad med en hel rad nya innovativa funktioner.

Europa blir den första marknaden att introducera modellen vid årsskiftet 2017/2018, följt av andra marknader.

Eclipse Cross första suven av nya generationen

Genom att ta tillvara Mitsubishi Motors 80-åriga erfarenhet av fyrhjulsdrift, nästan 40-åriga erfarenhet av SUV-kompetens så kommer dessa samlade erfarenheter att bli en verklig tillgång när Mitsubishi nu påbörjat arbetet med den nya visionen inför framtiden. Målet med projektet är en ny generation SUV:ar, varav Eclipse Cross är först ut.

Eclipse Cross kompletterar det redan existerande utbudet av Mitsubishis suvar – vid sidan av ASX och Outlander – formgiven som en riktigt snygg suv-kupé, kännetecknad av japanskt kvalitetstänkande, utmärkta köregenskaper och innovativa funktioner. Lanseringen av Eclipse Cross innebär att Mitsubishi Motors kommer att nå ut till en helt ny kundkrets på den snabbt växande suv-marknaden. En marknadsandel som utgör omkring 25 procent av den totala bilmarknaden och där kategorin kompakta suvar står för den kraftigaste ökningen.

Mitsubishis nya inriktning återspeglar sig naturligt i valet av namn, som sammanfattar det bästa av Mitsubishi Motors budskap:

 • ECLIPSE refererar till Mitsubishis populära sportbil som byggdes i USA mellan åren 1989
  och 2012
 • CROSS är en inbjudan och uppmaning att flytta fram gränserna, vilket är själva grundtanken med en suv.

Dynamisk formgivning

Mitsubishi Motors har engagerat sig i att föra in ett element av känsla i formgivningen, som är tänkt att tillmötesgå kunders krav på produkter som matchar deras egen personlighet snarare än produkter som vänder sig till en så bred kundkrets som möjligt.

Formspråket (DYNAMIC SHIELD) demonstreras bäst genom visade konceptbilar, som t.ex. 2015 XR PHEV II Concept, 2015 eX Concept och 2016 GT-PHEV Concept.

Den nya visuella identiteten, med en gedigen och aggressiv design, blir uppenbar när man ser den kraftfulla siluetten med inspiration hämtad från en löpare som står beredd i startblocken. Andra uttryck för utvecklingen av DYNAMIC SHIELD är följande.

 • Dimljusen och körriktningsvisarna sitter lågt monterade i djärvt formgivna insatser, samtidigt som LED-strålkastarna och varselljusen sitter högre upp.
 • Konceptbilens kilformade linjer har behållits för att förstärka intrycket av fart, vilket är helt i överensstämmelse med kupé-formatet. Känslan av dynamisk kraft förstärks ytterligare av den skarpt vinklade bakrutan, den långa hjulbasen med de korta överhängen och de breddade skärmarna.
 • De tydligt markerade övre och undre sidolinjerna, som också har förts över från XR PHEV II Concept, skapar känslan av att karossen har karvats ut från ett kompakt stycke metall.
 • Den övre sidolinjen löper runt akterpartiet på bilen och skapar illusionen av ett startblock under den specialdesignade delade bakrutan, som också har förts över från konceptbilen.
 • Den bakre ljusrampen, som löper längs bilens hela bredd, gör att de ordinarie LED-bromsljusen smälter samman med det högt monterade LED-bromsljuset, vilket gör att bakomvarande bilister lättare uppmärksammar inbromsningar.
 • Vindrutetorkaren bak sitter under takspoilern för att inte försämra bakåtsikten eller påverka den eleganta formgivningen.

Japansk kvalité

För att stödja den nya designfilosofin, så kommer Mitsubishi Motors designavdelning att höja kvalitetsnivån ytterligare på samtliga produkter i framtiden. Det börjar med Eclipse Cross där valet av material och inredningsdetaljer kommer att ligga helt i linje med en hundraårig japansk yrkeskunskap.
Det bästa beviset på det nya kvalitetstänkandet är den färgmättade röda karosslack som utvecklats för Eclipse Cross. Den består av sex lager färg där det röda skiktet har applicerats över bland annat ett skikt av silver metallic innan karossen slutligen täckts av ett lager klarlack.

Denna process omfattar tre på varandra följande steg då lacken torkas, samtidigt som specialutvecklade program övervakar att de olika skikten har en jämn tjocklek och att slutresultatet håller högsta kvalitet.
Inuti kupén är de stora ytorna, som t.ex. instrumentpanel och dörrsidor, klädda i ett mjukt räfflat läderliknande material som kontrasterar mot de hårda ytornas silverfärgade inlägg. Sätena är klädda i äkta läder med breda orange kontrastsömmar.

Kolfibertexturerade och pianosvarta inlägg i instrumentpanelen, ratten, mittkonsolen och dörrsidorna framhäver det högkvalitativa detaljarbetet, samtidigt som högblanka silverfärgade inlägg ramar in bland annat friskluftsventilerna, nedre delen av instrumentpanelen och mittkonsolens sidor.
Även nyutvecklade knappar och reglage av högsta kvalitet kommer att användas för bland annat växelspak, klimatanläggning och pekskärmar. Dessutom får sätena en helt ny konstruktion och utformning.

Interiört

En annan detalj som Mitsubishi Motors designavdelning är först med att lansera i modellen Eclipse Cross, är utformningen av instrumentpanelen. En horisontell axel delar upp panelen i två områden, där det övre området är reserverat för funktioner som rör information och det undre är reserverat för knappar och reglage som rör själva hanteringen av bilens olika system.
Den lågt placerade instrumentpanelen, i kombination med motorhuvens optimala höjd och en perfekt sittposition, ger dessutom oöverträffad sikt framåt.
Mittkonsolens utformning förstärker bilens dynamiska karaktär och bidrar till en cockpit-liknande miljö.

Digital teknologi

Eclipse Cross kommer att bli den första av Mitsubishi Motors modeller utrustad med teknologiska lösningar som ytterligare ökar interaktionen mellan bilen och dagens uppkopplade mobila enheter.

I den breda mittkonsolen, som delar det främre kupéutrymmet, sitter Mitsubishi Motors egna ”Touch Pad Controller” med ett överlägset intuitivt gränssnitt. Ljudvolymen, till exempel, kan justeras genom att man sveper uppåt eller neråt med två fingrar på pekskärmen. Med hjälp av pekskärmen kan man också styra funktioner som t.ex. radio, iPod och Apple CarPlay/Android Auto.
I den övre delen av instrumentpanelen sitter Mitsubishi Motors ”Smartphone Link Display Audio” (SDA) som gör det möjligt för föraren att, via en 7-tums pekskärm, se relevant information om en uppkopplad smartphone på ett säkert sätt. Smartphone Link Display Audio stöder också Apple CarPlay och Android Auto, som är ett smartare och säkrare sätt att använda sin smart phone i bilen.
Den som använder röststyrning tillsammans med SDA kan få vägbeskrivningar med hänsyn till trafiksituationen, kan ringa och ta emot samtal, få tillgång till textmeddelanden och lyssna på musik. Allt på ett sådant sätt att man kan hålla fokus på själva körningen. SDA stöder även Android Auto som gör det möjligt att styra Google Maps, Google Play och andra appar med rösten.

Placeringen av Touch Pad Controller i mittkonsolen gör att föraren enkelt kan styra SDA utan onödiga rörelser.

Head Up Display

Den sista av de tre nya digitala teknologierna, som introduceras i Eclipse Cross, är den i segmentet fortfarande ovanligt förekommande ”Head Up Display” (HUD). Den presenterar viktig information som t.ex. hastighet och andra data direkt mot vindrutan i förarens synfält. Den virtuella displayen är kalibrerad så att den blir snabb och tydlig att läsa av på ett säkert sätt.
Själva enheten är placerad ovanpå instrumentbrädan och kan fällas upp och ned.
I displayen visas bla; bältesindikator, växelläge, hastighet, navigation, adaptiv farthållare, filbytesvarning/vingelvarnare, justerbar hastighetsbegränsare.

Smart innemiljö

Trots de kompakta yttermåtten så erbjuder Eclipse Cross en luftig och rymlig innemiljö. Med en hjulbas på 2 670 mm och en totalbredd på 1 805 mm i förhållande till en totallängd på 4 405 mm, så blir kupéutrymmena imponerande, inte minst med tanke på det justerbara baksätet.

För att maximera bagageutrymmet, utan att förstöra de kupé-liknande linjerna, så är baksätet delbart 60/40 och kan dessutom justeras i både längdled och ryggstödslutning. Baksätet kan skjutas bakåt hela 200 mm, för att ge extra benutrymme åt långa passagerare, och ryggstöden kan lutas i åtta steg för bekvämast möjliga sittställning. Trots den brant lutande siluetten är takhöjden inne i kupén mer än tillräcklig, även med tillvalet panoramasoltak.

De smala, men ändå kraftigt byggda, trösklarna ligger helt skyddade bakom de nedre dörrpanelerna, vilket ger ett bekvämt insteg och dessutom skyddas trösklarna mot nedsmutsning vid dåligt väder.
Det övergripande intrycket av kvalitet förstärks av att Eclipse Cross är en mycket tyst bil.

Motorljudet hålls på en låg nivå tack vare en isolerande motorkåpa och strategiskt placerat ljuddämpande material inne i kupén.
Bullret från vägen reduceras med hjälp av den bakre hjulupphängningens tvärbalkar som är speciellt utformade för att ge en ljuddämpande effekt. Dessutom bidrar omfattande användning av ljudisolering inuti karossen, och ljuddämpande glasrutor, till att minimera buller och oljud.
Körglädje

Vridstyv kaross

Utgångspunkten när det gällde konstruktionen av Eclipse Cross, som är byggd för att ge maximal körglädje, är en vridstyv kaross.
Ett tre-punkts fjäderbensstag i motorrummet kommer att ingå i standardutrustningen på alla modeller. Likaså specifika förstärkningar av bland annat motorkåpan och fjädringssystemet. Dessa lösningar innebär att Eclipse Cross får en mer direkt styrkänsla på vägen och bättre stabilitet vid höga farter.

Strukturlimning har använts i betydande omfattning i dörröppningarna, öppningen för bakluckan och i de bakre hjulhusen. Denna metod ökar karossens vridstyvhet och ger också bättre vägkänsla genom att minska eventuella vibrationer.

Fintrimmad hjulupphängning

För en bättre stötdämpande effekt används snabbt verkande backventiler i de främre och bakre stötdämparna, samtidigt som fjädrarnas utformning bidrar till en bättre fjäderstyvhet. Tunnare och optimalt vinklade fjäderbensbussningar ger en mer linjär rörelse när fjädrarna pressas samman, vilket innebär betydligt bättre väghållning.

De övre och nedre länkarmarna, och armarna som reglerar toe-vinkeln i bakhjulsupphängningen använder speciella bussningar som absorberar ojämnheter i vägen på ett bättre sätt och som avsevärt minskar oönskade vibrationer. Bakhjulsupphängningen har också blivit styvare, vilket också ger bättre väghållning.

Super All Wheel Control (S-AWC)

Mitsubishi Motors egna S-AWC är ett system vars uppgift är att kontrollera och styra såväl drivkraften som bromskraften till de fyra hjulen, särskilt när det gäller att fördela kraften mellan hjulen på vänster och höger sida.
Till att börja med så fördelar 4WD-systemet optimal drivkraft till bakhjulen beroende på gaspådrag, hastighet och vägförhållanden.

I S-AWC integreras den Aktiva Girkontrollen (AYC) som, med hjälp av sensorer, hämtar information om rattrörelser, bilens rörelser runt den egna axeln samt drivkraft, bromskraft och hjulens hastighet. Systemet påverkar sedan olika funktioner så att bilen följer förarens intentioner oberoende av vägunderlag och andra faktorer.
S-AWC kan ställas in i tre olika körlägen med hjälp av en väljare på mittkonsolen.

AUTO-läget, under normala förhållanden används detta läge, som innebär att drivkraften fördelas så att bästa bränsleekonomi uppnås. Vid halka och liknande förhållanden fördelas automatiskt mer drivkraft till bakhjulen för bättre stabilitet.
SNOW-läget används på snötäckt och halt underlag.
GRAVEL-läget ger full 4WD-prestanda vid terrängkörning och på dåliga vägar, eller när man kört fast i djup snö eller lera.

Motoralternativ

Helt ny turbomatad bensinmotor på 1,5-liter med direktinsprutning
Mitsubishi Motors har utvecklat en helt ny fyrcylindrig, nedbantad bensinmotor för att tillgodose behovet av kraftfull prestanda kombinerad med låga utsläpp.
Motorn har ett högre vridmoment i låg- och mellanregistret, jämfört med Mitsubishis aktuella 2,0-liters och 2,4-liters bensinmotorer, och har en mycket flack vridmomentkurva i det högre varvtalsregistret. Den reagerar mycket snabbt vid gaspådrag, också tack vare att grenröret är integrerat med cylinderhuvudet, att MIVEC-motorn har variabel ventilstyrning för både insugs- och avgasventilerna, och att den har en kompakt turbo.

Uppdaterad 2,2-liters dieselmotor
Motorn har utvecklats från Mitsubishis aktuella 4N14-motor, speciellt för Eclipse Cross, med avsevärt mindre friktionsförluster och betydande förbättringar när det gäller insprutningssystemets respons.
Åtgärderna har lett till minskad bränsleförbrukning, renare avgaser, mindre oljud och högre effekt. Dessutom har en viktminskning av kolvar, vevstakar och vevaxel gjort att Eclipse Cross accelererar mjukare och snabbare över hela varvtalsregistret.

Steglös växellåda (CVT) med 8-stegat sportläge
Växellådan är tillgänglig tillsammans med bensinmotorn på 1,5-liter och har ett manuellt sportläge med åtta tätstegade växlar som utnyttjar motorns hela potential.

CVT-lådan anpassar utväxlingen stegvis för att undvika känslan av fördröjning som är vanlig när det gäller andra CVT-lådor där varvtalet ofta verkar ligga lite före den kontinuerliga utväxlingen. Den stegvisa anpassningen av utväxlingen skapar en känsla av CVT-lådan växlar upp som en konventionell automatisk växellåda när man accelererar.

8-stegad automatisk växellåda
Helt i linje med marknadstrenderna, så är dieselmotorn på 2,2 liter tillgänglig med en ny 8-stegad automatlåda som ger bättre effekt och högre verkningsgrad över ett bredare varvtalsregister.
En 6-växlad manuell låda kommer också att finnas tillgänglig med bensinmotorn på 1,5 liter.

Säkerhetsfunktioner

För att tillgodose marknadens krav, så kommer Eclipse Cross fullt utrustad med det senaste av Mitsubishi Motors tekniska lösningar när det gäller säkerhet. Grunden är flera olika typer av sensorer som övervakar bilens omgivning och förutser situationer som kan leda till en eventuell olycka samt hjälper föraren att undvika dem.

Automatiskt kollisionsvarningssystem
Systemet använder en kamera och radar som upptäcker fordon eller fotgängare framför bilen. Om det finns risk för en kollision varnas föraren med en ljudsignal och om en kollision är oundviklig så bromsas bilen automatiskt för att lindra effekterna av en eventuell kollision.

Filbytesvarning/vingelvarnare
Föraren varnas när systemet känner av att bilen är på väg att oavsiktligt lämna körfältet.

Döda-vinkeln-varning med filbytesassistans och varning för korsande trafik bakom bilen
Om systemet upptäcker ett fordon i döda vinkeln tänds en symbol i respektive ytterbackspegel för att varna föraren. Om körriktningsvisaren slås på så hörs även en ljudsignal. Om sensorerna i bakre stötfångaren upptäcker fordon som närmar sig bakifrån eller från sidan när backväxeln är ilagd hörs en varningssignal och symbolen i backspeglarna tänds.

Adaptiv farthållare
En radarsensor läser av avståndet till ett framförvarande fordon och sänker automatiskt farten för att inte komma för nära. Om det framförvarande fordonet ökar farten eller lämnar körfältet kan bilen återgå till den inställda hastigheten genom att man kickar till på gaspedalen eller med hjälp av farthållarens reglage.

Varningssystem för oavsiktligt gaspådrag
Om föraren råkar trycka på gaspedalen i stället för bromsen när bilen står stilla, och om det finns ett hinder framför bilen, så stryps bränsletillförseln.

Automatiskt helljus
Systemet känner av strålkastarna på eventuellt mötande trafik och växlar automatiskt mellan hel- och halvljus. Systemet känner även av gatubelysning och övriga ljusförhållanden.

360-gradersvy med fågelperspektiv
Flera kameror runt bilen underlättar när man parkerar i trånga utrymmen och fem olika vyer presenteras på skärmen: Framåt, bakåt, åt sidorna och även ovanifrån i 360 grader. Dessutom visar stödlinjerna på skärmen det faktiska rattutslaget. Kamerasystemet kompletteras dessutom av sensorer i bilens fyra hörn.

Elektrisk parkeringsbroms och automatisk broms vid start
När systemet är aktiverat, så förblir bilen stående även efter att man släppt bromspedalen och tills man ger gaspådrag.

Specifikation – utställningsmodellerna i Genève

Längd x bredd x höjd (mm) – 4 405 x 1 805 x 1 685
Hjulbas (mm) – 2 670
Spårvidd fram/bak (mm) – 1 545/1 545
Motor/växellåda – 1,5-liter direktinsprutad turbo bensinmotor/CVT
– 2,2-liter turbodiesel/8-stegad AT
Fyrhjulsdrift – Elektroniskt kontrollerad 4WD

Vill ha sexa, dragkrok samt bakhjulsdrift – och har en fransk klassiker som drömbil.

Lämna en kommentar

RELATERADE Bilnyheter