Moderna familjekonstellationer – ställer högre krav på bilen

Plastpappa, styvmor och bonusbarn.
Den moderna familjen skiljer sig rejält från den traditionella kärnfamiljen.
Och en ny undersökningn visar att allt fler sneglar på mer flexibla bilar.

 

Pressmeddelande från Citroën

Nya familjekonstellationer som till exempel bonusfamiljer blir allt vanligare idag, något som gör att bilens flexibilitet för att bland annat kunna rymma fler passagerare blir allt viktigare. Samtidigt kör majoriteten av Sveriges befolkning fortfarande en klassisk 5-sitsig kombi. En ny undersökning framtagen av YouGov på uppdrag av Citroën visar att var fjärde familj med två barn eller fler planerar att köpa en större bil med plats för fler passagerare. Bland bonusfamiljer är det hela var tredje som vill uppgradera sig.

Familjer i dagens Sverige ser ut på många olika sätt och med detta har behoven och kraven förändrats. En förändring som också ställer nya krav på bilen, menar bilföretaget Citroën.
– Vi på Citroën har länge arbetat efter den flexibla familjens förutsättningar. Här ingår såklart bonusfamiljen. Det är intressant att se att den 5-sitsiga kombin inte längre är den optimala bilen för dem. Många gånger är den för liten och dessutom är den svår att anpassa från en vecka till en annan. Att vi kan erbjuda en bil, likt vår Grand C4 Picasso, som uppfyller olika typer av behov gör oss givetvis stolta, säger Fanny Lindquist, PR- och Informationsansvarig på Citroën i Sverige.

Enligt en undersökning framtagen av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Citroën anser 16 % av Sveriges befolkning över 18 år att de tillhör en bonusfamilj. I undersökningen fick respondenterna även svara på hur bonusfamiljernas veckor kan skilja sig åt, vilken typ av bilmodell som familjen kör idag och vad som var viktigt vid bilköp.

Undersökningen i korthet:

  • Bland samtliga tillfrågade kör 49 % idag en 5-sitsig kombi – att jämföra med 3 % som kör en 7-sitsig.
  • Bonusfamiljerna är överrepresenterade som bilägare till 7-sitsiga bilar (kombi och suv) – hela 26 % jämfört med 9 % av totalen.
  • Att behovet av flexibilitet är stort bland de tillfrågade visade sig tydligt i undersökningen. Hela 36 % uppgav att de såg en fördel med att kunna fälla upp två extra säten för att på så sätt kunna få plats med extra passagerare vid behov.
  • Fortsatt växande intresse för en större bil, oavsett om man har en bonusfamilj eller ej. I var tredje bonusfamilj (39 %) planerar man att köpa en större bil framöver. Bland familjer med två barn eller fler är siffran 24 %.
  • Vidare visade undersökningen att det var pris (43%), säkerhet (41%) och bränsleeffektivitet (38%) som var de viktigaste faktorerna när alla familjer, med två barn eller fler, fick uppge vad som står högst i kurs vid nytt bilköp.
  • Andra viktiga aspekter för att svara upp till familjernas olika behov var komfort (31 %), rymligt bagageutrymme (29 %) och utrymme (28 %).

 

– Vår Grand C4 Picasso passar familjen som ställer stora krav på komfort och som samtidigt vill ha ett flexibelt alternativ – där bagageutrymme och anpassbarhet gällande antal säten bara är några av fördelarna. Vi ser att målgruppen ibland behöver en stor bil för bland annat barn, bonusbarn, släkt, bonusläkt och kompisar. Ibland är det främsta behovet stort bagageutrymme och ibland är den vanliga kombin optimal. Den moderna kombin, som vi kallar vår sjusitsiga Grand C4 Picasso, svarar upp till alla dessa behov, fortsätter Fanny Lindquist.

OM GRAND C4 PICASSO OCH CITROËN ADVANCED COMFORT
Grand C4 Picasso är en familjebil med sju platser som är helt anpassad efter dagens behov. Den har smarta körhjälpsfunktioner, hög bekvämlighet för alla passagerare och är bränsleeffektiv.

Citroëns nya komfortprogram, Citroën Advanced Comfort, som introducerats på den uppdaterade Citroën Grand C4 Picasso men som samtliga nya bilar från Citroën genomgått, vilar på fyra grundstenar:

  • Filtrera bort utvändiga störningar, såväl de som relaterar sig till fjädringen som de som är ljudrelaterade. Detta är körkomfort.
  • Förenkla och förbättra tillvaron i bilen tack vare generösa utrymmen, praktiska förvaringsfack och en allmänt smart inredning. Detta är interiörkomfort.
  • Skapa en behagligare körupplevelse med hjälp av intuitiva funktioner samt ny och smart teknik. Detta är användarkomfort.
  • Skapa lugn i sinnet samt en trygg bilfärd genom smarta säkerhetslösningar som bland annat kan läsa av, organisera, hantera och agera på information som är användbar för bilföraren. Detta är tankekomfort.

 

OM UNDERSÖKNINGEN

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 28 april – 1 maj 2017 har sammanlagt 2020 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre. I undersökningen definierades bonusfamilj genom att man genom en ny partner adderar fler familjemedlemmar till sin redan existerande familj, därmed får man bonusbarn, bonusmamma eller bonuspappa.

Vill ha sexa, dragkrok samt bakhjulsdrift – och har en fransk klassiker som drömbil.

Lämna en kommentar

RELATERADE Bilnyheter