Ny app ska hjälpa familjer att komma varandra närmre

En app för diskussions-demokrati?
Renault lanserar en ny konversationstjänst och förhoppningen är att man ska hjälpa familjer att komma varandra närmre.
Detta genom att låta alla få prata om sitt ämne.

 

Pressmeddelande från Renault

Var tredje svensk familj upplever att det är svårt att hitta tillräckligt med tid för att prata med varandra och endast varannan familj uppger att deras samtal är jämställda, det visar en ny Sifo-undersökning från Renault. För att hjälpa familjer att komma varandra närmre lanserar Renault konversationstjänsten C-ME, en app som kurerar samtal där alla i familjen får prata om sina ämnen.

Middagsbordet har tidigare varit den naturliga samlingsplatsen för familjer, men i en ny undersökning från Sifo och Renault svarar var tredje svensk familj att de endast äter middag tillsammans max varannan dag och att de inte hittar tillräckligt med tid för att prata med varandra.

Renault menar – tillsammans med merparten av svenska familjer – att bilen är en perfekt plats för samtal.Mer än hälften åker dessutom bil ihop flera gånger i veckan, och nästan var femte familj åker bil tillsammans varje dag.*
– Alla i familjen, oavsett ålder, behöver känna sig hörda och bli sedda i ett samtal. Om man har en tydlig samtalsstruktur kan man dessutom hjälpa barnen att förstå att alla kommer få möjligheten att säga sitt, säger Louise Hallin, leg. psykoterapeut. Eftersom de allra flesta barn åkt bil under större delen av sina liv är det dessutom en väldigt trygg och välbekant plats – som kan göra det lättare om det är något jobbigt man behöver prata om.

Med dagens familjeliv och bilens roll i vardagen i åtanke har Renault utvecklat konversationstjänsten Conversations Made Easy (C-ME). C-ME är en samtalsapp för familjer som ger alla i familjen lika mycket utrymme att prata om sina ämnen – stort som smått. Appen är utvecklad för den ultimata familjebilsresenären, med utgångspunkt från familjekombin Megane, men kan användas i vilken bil som helst – eller runt middagsbordet.
– Som småbarnsförälder vet jag att vardagslivet blir allt stressigare. Mellan jobb, förskolehämtning och fritidsaktiviteter har bilen idag blivit en förlängning av hemmet, ett extra rum där de samtal som inte hinns med i vardagen kan få ta plats, säger Annelie Söderberg på Renault. För oss är det viktigt att visa familjer att vi förstår vardagslivets utmaningar, både i och utanför bilen.

Om appen

Användaren skapar en resa och lägger in hur lång bilresan är. Därefter bjuds familjemedlemmarna in att lägga till sina samtalsämnen – exempelvis jag vill ha en ponny eller skärmtid. Under resan kurerar appen familjemedlemmarnas ämnen, vem som står näst på tur att prata och hur länge varje person får prata, så att alla i familjen får lika mycket tid att prata om sina ämnen, stort som smått.

Läs mer och ladda ner Renault Meganes app C-ME här.

Mer fakta från Sifo-undersökningen:

– Nästan var tredje (29 procent) familj tycker det är svårt att få tillräckligt med tid att prata med varandra.
– Enbart hälften (51 procent) av svenska familjer upplever att de har jämställda samtal.
– Var tredje (34 procent) familj äter bara middag ihop max varannan dag.
– Mer än hälften (58 procent) av alla familjer åker bil ihop flera gånger i veckan, nästan var femte (18 procent) åker bil ihop varje dag.
– Fler än fyra av fem (85 procent) familjer tycker att bilen är en bra plats för samtal, endast 5 procent tycker inte det.

 

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av TNS Sifo på uppdrag av Renault under perioden 5 maj-11 maj 2017. De tillfrågade personerna är föräldrar med barn i åldrarna 5–17 år. Panelen är slumpmässigt rekryterad och har ett riksrepresentativt urval med 511 respondenter som deltagit i en webbaserad enkät.

Om Louise Hallin

Louise Hallin är leg. psykoterapeut och leg. barnmorska med specialistutbildning i barn- och ungdomspsykiatri.

Vill ha sexa, dragkrok samt bakhjulsdrift – och har en fransk klassiker som drömbil.

Lämna en kommentar

RELATERADE Bilnyheter