Stinger till Europa med nytt motoralternativ

 Kia avslöjar nu den europeiska specifikationen för femdörrarscoupén Stinger. Utöver de två bensinmotorerna erbjuds en 2,2-litersdiesel på 200 hästkrafter och 440 newtonmeter i maximalt vridmoment.
Den svenska lanseringen sker till hösten. Priserna är ännu inte fastställda.

Läs hela pressmeddelandet nedan

Femdörrarscoupén lyfter varumärket Kia till ny nivå. Stinger är en direkt evolution av konceptbilen GT Concept som visades upp 2011, medan namnet kommer från en annan konceptbil; GT4 Stinger från 2014.
Designad och utvecklad i samma anda som klassiska Gran Turismo-bilar har Stinger kraftfull prestanda, hög komfort och låter sina passagerare färdas med stil.

Kia Stinger är formgiven Kias europeiska designcenter och Peter Schreyer, Chief Design Officer Kia Motors. För det tekniska ansvarar utvecklingschefen Albert Biermann, tidigare BMW M. Merparten av testarbetet har gjorts på den legendariska racerbanan Nürburgring.

Motorer

Tre längsmonterade och överladdade drivkällor erbjuds. Toppmodellen har en 3,3 liters V6-bensin med dubbelturbo på 370 hästkrafter vid 6 000 varv/min. Det maximala vridmomentet 510 Nm finns tillgängligt mellan 1 300 och 4 500 varv/min. Stinger blir den snabbaste modellen från Kia; accelerationen 0 till 100 km/h går på 5,1 sekunder och toppfarten är 270 km/h.
Fyrcylindriga bensinmotorn 2,0 T-GDI med twinturbo-teknik får 255 hästkrafter och 353 Nm.
Dieselalternativet är på 2,2 liter med 200 hk och 440 Nm i maximalt vridmoment, tillgängligt mellan 1 750 och 2 750 varv/min.
Den mindre bensinmotorn är bakhjulsdriven medan V6- och dieselversionen erbjuds med antingen bak- eller fyrhjulsdrivning. Med bakhjulsdrivning fördelas kraften via mekanisk diffbroms. Fyrhjulsdriften arbetar med adaptiv vridmomentsfördelning, Dynamic Torque Vectoring Control.
Motorerna länkas till en egenutvecklad åttaväxlad automatlåda med möjlighet till manuell paddelväxling och fem olika växlingsprogram via Drive Mode Select.

Chassi

Höghållfasthetsstål (AHSS) utgör 55 procent av karossen och styvhet för rigida vägegenskaper. MacPherson-hjulupphängning fram och multilänk bak har kompletterats med en förstärkt krängningshämmare som förbättrar stabiliteten ytterligare.

Fjädringen kontrolleras elektroniskt, Dynamic Stability Damping Control (DSDC), och systemet anpassas automatiskt beroende på körförhållanden och underlag. Via Drive Mode Select kan föraren själv ställa in hårdare respektive mjukare fjädring individuellt på fram- och bakaxel. Styrningen kan ställas i fem olika steg; Eco, Sport, Sport+, Comfort och Smart.

Med dieselmotor får Stinger 17-tumshjul som standard, medan 2,0 T-GDI förses med 18-tumshjul. V6-versionen får 19-tumsfälgar skodda med däck i dimensionerna 225/40 (fram) och 255/35 (bak). Brembo-bromsar med ventilerade skivor i dimensionerna 350 mm fram och 340 mm bak. Fyrkolvsok fram, tvåkolvs bak.

Design

Designen är lika muskulös som graciös; från den karaktäristiska tigernosgrillen och de komplexa LED-strålkastarna via de välvda framskärmarna, den svepande taklinjen och de breda skuldrorna. Ett kraftfullt uttryck i bakpartiet tillsammans med de speciella bakljusen som löper en bit in på bakskärmarna.
Vid spårvidd i kombination med kort främre överhäng, avsmalnad midja, utsträckt axelavstånd och väl tilltaget bakre överhäng ger det typiska ”fastback”-utseendet med den bakhjulsdrivna bilens proportioner.
Designelement som frontens luftintag, slitsarna i bakom hjulhusen, det släta underredet och den integrerade diffusorn bidrar till aerodynamisk effektivitet.

Interiört kännetecknas Kia Stinger av högklassiga materialval i en förarorienterad och logisk layout. En mix av analoga och digitala instrument, head-up display som projiceras på vindrutan i förarens synfält, och en centralt placerad pekskärm. De runda ventilationsmunstyckena i jetmotorstil och växelspaken bär inspiration från flyget.
Den långa hjulbasen, 2 905 millimeter, ger generösa innerutrymmen. På längden mäter Stinger 4 830 millimeter och på bredden 1 870 mm.

Säkerhet och utrustning

En rad säkerhetssystem samlas under Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), bland annat adaptiv farthållare, autobroms, kollisionsvarnare, filkörningsassistans, varningsystem för bakomvarande trafik vid backning, dödavinkelnvarnare och trötthetsvarnare.
Kia Stinger får det senaste inom uppkoppling och infotainmentsystem, head-up display med information innanför vindrutan till föraren, trådlös laddning och spegling av smartphones.
Utöver två standardljudanläggningar erbjuds ett Harman/Kardon-system på 720 watt och 15 högtalare.

Vill ha sexa, dragkrok samt bakhjulsdrift – och har en fransk klassiker som drömbil.

Lämna en kommentar

RELATERADE Bilnyheter