Studie: Att köpa ny bil gör oss lyckliga

Vilken shopping gör dig glad?
I topp återfinns bostäder och bilar, medan möbler och båtar inte ger samm njutning.
I en ny studie framgår det att bara vissa saker ger köpglädje.

 

Pressmeddelande från KVD

Svenskarna blir extra glada av att shoppa, det framgår av en Sifo-undersökning beställd av bilauktionssajten KVD. Allra gladast blir vi att köpa ny bostad, bil, kläder och husdjur medan möbler, ny båt och nytt kök inte frambringar samma glädje. Att sedan sälja det man köpt ökar chanserna till eufori ytterligare.

Konsumtionstider är lyckotider; 56 procent av svenskarna uppger att de blir glada av att shoppa vissa saker. Det är de stora inköpen som gör oss allra gladast: tre av fyra blir extra glada av att köpa bostad och drygt två av tre känner glädje när de köper bil. Många blir också lyckliga av att köpa kläder och husdjur.

Gladast av att shoppa blir kvinnorna – nära två av tre kvinnor uppger att de känner extra glädje av att köpa vissa saker mot varannan man. Kvinnorna rangordnar köp av ny bostad och nya kläder högst medan männen blir gladast av att köpa bostad och bil.

Undersökningen visar även att man blir glad av att också sälja sakerna, särskilt i de fall något kostat mycket att köpa. Drygt var fjärde svensk (28 %) känner extra glädje efter att sålt sina ägodelar – och då i synnerhet bostad och bil. Många blir också glada av att sälja möbler och kläder.
– Den digitala utvecklingen har definitivt sänkt trösklarna för Sveriges köp- och säljmarknad – nu är det inte bara större investeringar som bostad och bil man vill ha igen en del av pengarna på. Att vara en smart konsument tycks ge svenskarna en genuin känsla av tillfredsställelse, säger Benny Karlsson, marknadschef på KVD.

Var tredje kvinna (33 %) och var fjärde man (24 %) känner extra glädje när de säljer vissa saker. 

Det här blir vi gladast av att köpa

Ny bostad (76 %)

Ny bil (69 %)

Nya kläder (65 %)

Nytt husdjur (60 %)

Nytt kök (56 %)

Ny cykel (51 %)

Ny TV-soffa (44 %)

 

Det här blir vi gladast av att sälja

Bostaden (52%)

Bilen (42%)

Möbler (33%)

Kläder (22%)

Båten (22%)

Cykeln (15%)

Husdjur (8%)

 

 

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i TNS Sifos webbpanel under perioden 25–31 januari 2017. Totalt intervjuades 1775 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Vill ha sexa, dragkrok samt bakhjulsdrift – och har en fransk klassiker som drömbil.

Lämna en kommentar

RELATERADE Bilnyheter