Var fjärde bilägare väntar för länge med däckbytet

Många svenska bilägare våndas vid hjulbbytet.
Drygt var fjärde känner sig osäker på om de klarar att utföra manövern korrekt.
Värst är det bland kvinnor där nämare hälften säger sig inte vara osäkra på om de klarar av skiftet själv.

 

Pressmeddelande från Trygg Hansa

Senast den 15 april måste man, såvida det inte råder vinterväglag, ha bytt till dubbfria däck på bilen. Enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa har drygt var fjärde svensk bilägare dock någon gång eller flera gånger väntat för länge med att byta till sommardäck.
– Förutom att det kan ge böter att vänta med däckbytet till efter den 15 april, såvida det inte råder vinterväglag, är det även förenat med risker eftersom vinterdäckens gummiblandning inte är anpassad för varmare klimat. Om du inte planerar att byta däcken själv är det nu därför hög tid att boka tid hos din verkstad, säger Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar hos Trygg-Hansa.

Drygt var fjärde svensk känner sig ganska eller mycket osäker på om de själva kan byta däck på sin bil på ett korrekt sätt. Svaren skiljer sig stort mellan könen – närmare hälften av alla kvinnor uppger att de känner sig ganska eller mycket osäkra, medan bara sex procent av männen uppger samma sak. Norrlänningar känner sig i högst utsträckning av svenskarna säkra på att de själva kan byta däck på ett korrekt sätt.

Närmre hälften av svenskarna med bil, drygt fyra av tio, låter oftast en verkstad eller däckfirma byta däcken. Cirka tre av tio byter oftast däcken själva, medan närmre två av tio oftast låter sin partner sköta bytet. Även här är skillnaden stor mellan könen – närmre hälften av männen byter oftast däcken själva medan bara knappt var tionde kvinna gör det. Stockholmare är de som i högst utsträckning låter en verkstad eller däckfirma byta däcken åt dem.

Oavsett om man bytt däcken själv eller låtit någon annan göra det är det av stor vikt att man efter några mils körning efterdrar hjulmuttrarna, eller låter en verkstad göra det. I annat fall ökar risken att hjulet kan lossna. Närmare tre av tio svenskar efterdrar enligt Trygg-Hansas undersökning sällan eller aldrig hjulmuttrarna efter däckbytet.
– Det är relativt enkelt att efterdra hjulmuttrarna själv med hjälp av ett fälgkors, men för att inte riskera att dra för löst rekommenderar jag att man införskaffar en momentnyckel. Är man osäker är det alltid bäst att vända sig till en verkstad, säger Stefan Brala.

Motorexpertens däckbytartips
Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar hos Trygg-Hansa, har fem tips inför däckbytet:
– Passa på att kontrollera om sommardäcken är slitna och behöver bytas. Mönsterdjupet på sommardäck ska vara minst 1,6 millimeter, men av säkerhetsskäl bör det vara mer.
– Kontrollera lufttrycket i anslutning till däckbytet. Att du har rätt lufttryck i däcken sparar inte bara bränsle utan påverkar också däckens livslängd. Kom också ihåg att anpassa lufttrycket efter hur mycket du lastar.
– Se till att du har rätt verktyg om du byter däcken själv. Använd gärna garagedomkraft och pallbock, men kontrollera först var bilens lyftpunkter är. Se till att din bil står på ett plant underlag med en växel ilagd och handbromsen åtdragen, innan du sätter igång arbetet.
– Om det råder vinterväglag – det vill säga om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen – får man behålla vinterdäcken på även efter den 15 april. Det är polisen som avgör huruvida det råder vinterväglag.
– Om du är det minsta osäker på hur du byter däck på ett korrekt sätt, bör du vända dig till en verkstad eller däckfirma. De kan även hjälpa dig med förvaring av däck. Om du förvarar däcken hemma, tänk på att undvika hög värme och solljus. Om däcken sitter på fälg ska de staplas eller hängas upp, medan lösa däck ska stå upp med slitbanan mot underlaget och helst roteras en gång i månaden.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18-79 år med tillgång till bil i hushållet. Totalt har 1001 intervjuer genomförts under perioden 16-22 mars 2017. Deltagarfrekvensen är 56%. Antalet intervjuer med målgruppen är totalt 830 st. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

Mer från undersökningen:
Hur byter du oftast däck på din bil?
Låter en verkstad/däckbytarföretag göra det – 43%
Jag gör det själv – 29%
Min partner gör det – 18%
En familjemedlem/nära vän gör det – 9%
Inget av ovanstående – 1%
Vet ej – 1%
Känner du dig säker eller osäker på att du kan/skulle kunna byta däck på din bil på ett korrekt sätt
Mycket säker – 50%
Ganska säker – 22%
Ganska osäker – 12%
Mycket osäker – 14%
Vet ej – 2%
Brukar du eller någon annan efterdra hjulmuttrarna en tid efter däckbytet?
Alltid – 42%
Ibland – 23%
Sällan – 10%
Aldrig – 18%
Vet ej – 7%
Har du någon gång väntat med att byta från dubbade däck till sommardäck till efter den 15 april?
Ja, flera gånger – 8%
Ja, någon gång – 20%
Nej aldrig väntat till efter den 15 april – 45%
Nej, har inga dubbade däck – 20%
Vet ej – 7%

Vill ha sexa, dragkrok samt bakhjulsdrift – och har en fransk klassiker som drömbil.

Lämna en kommentar

RELATERADE Bilnyheter