Volvo: Bilindustrin behöver förändras

Volvo är övertygade. Gamla affärsmodeller håller inte i dag och hållbarhet är livsviktig för att överleva.
Under två dagar kommer FN Global Compact att hållas på tillverkarens huvudkontor i Göteborg.

 

Pressmeddelande från Volvo

Volvo Cars uppdaterar sin affärsmodell för en värld i förändring och menar att hela bilindustrin behöver göra det samma. Detta kommer Volvo Cars vd Håkan Samulesson tala om i dag på FNs Global Compact Network möte i Göteborg. Mötet är en av de större sammankomsterna för nordiska företags hållbarhetsexperter hållet under FNs beskydd. Över 190 deltagare från 100 företag och organisationer träffas på Volvo Cars huvudkontor för att diskutera hur företagande kan stötta FNs hållbarhetsmål – SDGs – kring utveckling. Volvo Cars är en grundande medlem till  FNs Global Compact, världens största initiativ för hållbart företagande.

Hållbarhet är affärskritiskt

I sitt öppningstal som värd för mötet, kommer Håkan Samulesson att berätta för de församlade delegaterna att kundernas förväntan och krav förändras och att bilindustrin måste förändras med dem. Hållbarhet är en inte längre något som man ”prickar av”, utan det är affärskritiskt likväl som en tydligt affärsmöjlighet för de företag som gör det på rätt sätt, är Håkan Samulessons budskap.
– Våra kunder vill ha säkrare mer hållbara och bra bilar, säger Håkan Samuelsson i sitt tal. Vi kan möta de kraven, vara en kraft till förändring samtidigt som vår affär växer. Jag är övertygad om att nästa generation av fullt självkörande, elektrifierade och uppkopplade bilar kommer att göra framtidens städer renare, säkrare och smartare.

 Som ett exempel, understryker han betydelsen av Volvos elektrifieringsstrategi:
– Vi känner till  begränsningarna med dagens förbränningsmotorer och önskan för en förändring i samhället. Detta är varför vi har så ambitiösa mål när det kommer till elektrifiering. Vårt engegemang kommer inte bara att hjälpa till att skydda miljön och göra folks liv bättre och säkrare. Det är också perfekt ur företagssynpunkt.

Volvo Cars anpassar sig till den nya verkligheten genom att göra hållbart företagende till en väsentlig del av företages strategi. Som del av ett hållbarhetsprogram, har företaget identifierat nio åtaganden som direkt supporterar SDGs som beslutades om av alla FNs medlemsstater 2015.

Bidra till hållbar vinst och tillväxt

Volvo Cars menar att dessa åtaganden kommer att bidra till en hållbar vinst och tillväxt. Till exempel har man åtagit sig att det ska finnas upp till en miljon elektrifierade Volvbilar på vägarna 2025, och målsättningen är att ha en klimatneutral tillverkning samma år. Företaget har också den mest ambitiösa saäkerhetsvisionen i hela bilindustrin, år 2020 ska ingen dödas eller skadas allvarligt i en ny Volvo. Företaget gör goda framsteg för att nå målen, till exempel så har CO2-utsläppen från de båda fabrikerna i Europa sjunkit med 70 procent mellan 2004 till 2016. Volvo Cars erbjuder för närvarande sex plug-in hybrider i sitt modellutbud och planerar att göra alla nya modeller tillgängliga också som elektrifierade bilar. Nya världsledande passiva och aktiva säkerhetssystem har signifikant minskat risken för trafikolyckor och allvarliga skador för Volvoförare.

Drive Me ett bra smarbete

Volvo Cars är medvetet om att man inte ensamt kan göra framsteg. Därför fokuserar företaget på både offentliga och privata partnerskap kring hållbarhetsutveckling. Volvo samarbetar nära säkerhetsorgansationer och offentliga organ för att dela sin kunskap och avancerade trafiksäkerhetstänkande. Man samarbetar både med offentliga och privata partners i Drive Me-projektet för självkörande bilar och har gått tillsammans med Stora Enso och den belgiska regeringen för att förverkliga 40 procents CO2-minskning på sin fabrik i Gent. Andra åtaganden inom Volvos hållbarhetsramverk inkluderar inga dödsfall eller allvarlig skador för de anställda eller anställda på samarbetsföretag, och man arbetar för att bli ledande på kundernas välbefinnande genom att tillhandahålla bättre material, och man främjar en mångkulturell och inkluderande företagskultur. Årets möte för FNs Global Compact Network sker i Volvohallens konferenscenter, som är en del av Volvo Cars globala huvudkontor i Sverige, den 8 och 9 maj.

Vill ha sexa, dragkrok samt bakhjulsdrift – och har en fransk klassiker som drömbil.

Lämna en kommentar

RELATERADE Bilnyheter