Begagnatköp ger många obehagskänslor

Var fjärde tycker begbilsköp känns läskigt och osäkert.
Det framgår av en ny undersökning som Volvia låtit göra.
Obehagsskänslorna är som störst när säljaren är en privatperson.

 

Pressmeddelande från Volvia

Det är många saker att ta hänsyn till när man ska köpa en begagnad bil och osäkerhetsfaktorerna är flera. Till exempel tycker nästan sex av tio svenskar att det känns otryggt att köpa bil av en privatperson. Många har också frågetecken om bilens skick och om priset verkligen är rätt.

Det visar en färsk undersökning av Volvia Försäkringar i samarbete med Inizio. Drygt 1200 personer över hela landet har svarat på frågor om hur de känner inför köpet av en begagnad bil.

Resultatet visar på flera faktorer som ligger bakom den upplevda osäkerheten. Största oron uppstår om säljaren är en privatperson, och mer än var femte tvivlar även på köpeavtalet, service- och garantiboken, bilens historik och om mätarställningen är korrekt.

”Undersökningen visar att det finns mycket att göra för att minska osäkerheten för den som ska köpa begagnad bil. Även om inte försäkringar är det som oroar mest, så har vi och branschen ett fortsatt ansvar att skapa enkla och trygga lösningar för begagnade bilar. Vi ser att det är viktigt för många. Av just ägarna till lite äldre Volvobilar är det hela 95% som valt att helförsäkra dem”, säger Sofia Bergfors, marknadschef på Volvia.

Smålänningar känner sig osäkrast

Resultatet visar på regionala skillnader, där hela 35 procent av smålänningarna – inklusive Öland och Gotland – anger att de känner sig mycket eller ganska osäkra, tätt följda av Sydsverige och Östra Mellansverige.

Dock är det Stockholmarna som toppar listan när det gäller flera faktorer, som till exempel oro för att köpa av privatperson, om mätarställning, service- och garantibok är korrekta och när det gäller att välja rätt försäkring. Boende i övre Norrland är de som är mest osäkra på om priset är rätt satt och vad försäkringsvillkoren egentligen innebär. De i Småland, inklusive Öland och Gotland, oroar sig mest av alla i Sverige om bilens verkliga skick och om dokumentationen om bilens historik stämmer.

Vill ha sexa, dragkrok samt bakhjulsdrift – och har en fransk klassiker som drömbil.

Lämna en kommentar

RELATERADE Bilnyheter