Nya Volvo XC60 – tre säkerhetsnyheter

Snart smäller det: Volvo ska visa sin nya XC60.
Men för att läska oss lite har man redan nu släppt lite info.
Bland annat tre nya säkerhetsfinesser.

 

PRESSMEDDELANDE FRÅN VOLVO

Volvo Cars nya XC60 SUV styr dig automatiskt bort från faran

Volvo Cars har tillkännagett att nya XC60 SUV:en – som kommer att presenteras på Internationella motormässan i Geneve – kommer att vara utrustad med tre nya avancerade förarassistansfunktioner som hjälper föraren att undvika faror.

De nya säkerhetsfunktionerna har utformats för att ge föraren tillgång till automatisk styrassistans – när det behövs – för att ytterligare minska risken för möjliga kollisioner. Volvo menar att de nya funktionerna kommer att göra XC60 till en av de säkraste bilarna på vägarna.
– Vi har arbetat med kollisionsförebyggande system i många år och vi kan se hur effektiva de är. Enbart i Sverige har vi kunnat se en minskning av antalet påkörningar bakifrån med 45 procent* tack vare vårt kollisionsvarningssystem med autobroms. Med XC60 är vi fast beslutna att ta nästa steg när det gäller att minska kollisioner som kan undvikas med hjälp av nya styrstöds- och assistanssystem, säger Malin Ekholm, Senior Director på Volvo Cars Safety Centre.

Uppdaterad City Safety

City Safety har uppdaterats i XC60 så att det nu inkluderar styrassistans som aktiveras när det inte räcker med enbart autobroms för att undvika en möjlig kollision. I situationer som dessa hjälpen bilen till att undvika hindret framför bilen genom att aktivera styrhjälpsfunktionen. City Safety hjälper till att undvika kollisioner med fordon, fotgängare och stora djur. Styrstödet aktiveras i hastigheter mellan 50–100 km/h.

Volvo Cars har även infört ett system som heter Oncoming Lane Mitigation, en funktion som hjälper föraren att undvika en kollision med fordon i mötande fil.

Systemet varnar föraren om denne oavsiktligt har lämnat sin fil genom att tillhandahålla automatisk styrassistans och på så sätt styra tillbaka bilen in i filen så att den inte längre riskerar att kollidera med det mötande fordonet.Styrstödet aktiveras i hastigheter mellan 60–140 km/h.
– Samtliga av dessa nya funktioner är konkreta exempel på de framsteg vi gör i vårt arbete mot helt autonoma bilar, tillade Malin Ekholm.

Styr från faran

Volvo Cars tillvalsfunktion Blind Spot Information System, som varnar föraren om det finns ett fordon i döda vinkeln, har även det uppdaterats så att det nu inkluderar styrassistansfunktionalitet som hjälper till att undvika möjliga kollisioner med fordon som befinner sig i den döda vinkeln genom att styra tillbaka bilen i filen igen och bort från faran.
– Vi har alla fördelarna hos säkerhetstekniken som vi introducerade på bilarna i den större 90-serien på nya XC60. Detta är helt i linje med vår strategi att utveckla fordonssäkerhetssystem som bygger på verkliga trafiksituationer och verklig trafiksäkerhet. Vår vision är att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i en ny Volvobil senast 2020, tillade Malin Ekholm.

XC60 kan som tillval utrustas med flera avancerade säkerhetssystem, precis som sitt större modellsyskon 90-serien, inklusive detektering av stora djur, avkörningsbegränsare och det praktiska semi-autonoma förarassistanssystemet Pilot Assist.

Nya Volvo XC60 kommer att presenteras på den Internationella motormässan i Geneve.

* Kollisionsvarning med autobroms är en del av City Safety-systemet. Den 45-procentiga minskningen av påkörningsolyckor bakifrån avser bilar som är utrustade med den tredje generationen av denna teknik.

Vill ha sexa, dragkrok samt bakhjulsdrift – och har en fransk klassiker som drömbil.

Lämna en kommentar

RELATERADE Bilnyheter