Smitningar kostar över 200 milj om året

Man brukar säga att det är tillfället som gör tjuven.
Och när det handlar om smitningar – att det saknas vittnen.
Varje år kostar detta över 200 miljoner, det skriver försäkringsbolaget If.

 

Pressmeddelande från If
Förra året inträffade över 20 000 trafikincidenter eller olyckor med okänd gärningsman, till en kostnad av över 200 miljoner kronor. Smitningarna handlar oftast om parkeringsskador där den skyldige inte gett sig till känna, men det förekommer även trafikolyckor och prejningar då den vållande smiter från platsen.

Det är Trafikförsäkringsföreningen, TFF, som betalar ut ersättningar för smitningsolyckor i Sverige. Bara hos TFF ersatte man 20 000 parkeringsskador och andra smitningsskador till ett värde av 235 miljoner kronor under 2016.

Smitningsolyckorna kan vara av flera typer – parkeringsskador och smitningsskador under färd är två av dem. Gemensamt för dem är att det krävs att skadan har orsakats av en okänd bil eller annat fordon som är trafikförsäkringspliktigt.
– Skadorna efter smitningar är inte alltid stora, men de är många och ofta onödiga. Att smita är dessutom ett allvarligt brott som kan ge upp till ett års fängelse om det skulle bedömas som grovt, säger Dan Falconer, Ifs representant i Bilförsäkringskommittén som lyder under TFF:s styrelse.

Stort mörkertal

Men bland parkeringsskadorna finns också ett stort mörkertal. Anledningen till att vissa skador inte kommer till TFF:s kännedom är att bilägaren anmäler en inträffad parkeringsskada till sitt försäkringsbolag men inte har tillräckligt med bevis – till exempel för att det saknas vittnen. Försäkringsbolaget reglerar då skadan som en vagnskada, vilket gör att TFF aldrig kan registrera den. Det riktiga antalet smitningar under förra året är därför antagligen långt högre än de 20 000 incidenterna man känner till.

Om du själv råkar ut för en parkeringsskada eller en annan smitningsolycka som du tror orsakats av ett annat fordon ska du först anmäla det till polisen och sedan till ditt försäkringsbolag. Är din bil relativt ny och fortfarande har en gällande vagnskadegaranti hör du av dig till det försäkringsbolag som har hand om garantin för ditt bilmärke.
– Är du själv den som backar på en annan bil ska du självklart meddela det till ägaren. Du kan lämna en lapp eller hitta kontaktuppgifter genom att kolla upp registreringsnumret. Sådana här skador hanteras av försäkringsbolagen, det finns ingen anledning att göra sig skyldig till smitningsbrott, säger Dan Falconer.

Trafikförsäkringsföreningen ger ersättning till de personer som blivit skadade eller fått något förstört av ett okänt, oförsäkrat eller utländskt fordon. TFF finansierar detta dels genom en lagstadgad avgift som tas ut av de personer som inte har trafikförsäkrat sin bil, dels genom pengar från de svenska försäkringsbolagen.

Vill ha sexa, dragkrok samt bakhjulsdrift – och har en fransk klassiker som drömbil.

Lämna en kommentar

RELATERADE Bilnyheter